Written by Linda Published on in Binnen
Het erwtenplantje, ook wel senecio rowleyanus of string of pearls, is een ontzettend leuke plant. De hangplant heeft allemaal stengeltjes met kleine balletjes eraan. In Nederland is het een kamerplant, in warme, droge klimaten doet de plant het ook buiten erg goed. In dit artikel leggen we uit hoe je de plant verzorgt.
Erwtenplantje water geven
Het is familie van de senecio herreianus, die wij ook ontzettend leuk vinden. Net zoals deze plant, heeft de erwtenplant weinig water nodig. Het is echt een vetplant die van weinig water houdt. Sterker nog: er sterven regelmatig stengels af als de plant te veel water krijgt. De plant slaat water op in de verdikkingen, de erwten, waardoor de plant het een flinke tijd kan uithouden zonder water. Hoeveel water je moet geven, is lastig te zeggen. Het is belangrijk dat dat de grond droog wordt tussen het water geven door. Daarom zou ik ook adviseren om de plant niet in een te grote pot te zetten.
De plant heeft weinig tot geen voeding nodig.
Hoe zien de erwtjes eruit?
Je kunt aan de erwtjes zien hoe de plant zich voelt. Als de plant helemaal gezond is, zien de bolletjes er frisgroen uit. Ze glanzen een beetje en voelen stevig aan (al kun je ze beter niet te veel aanraken).
Zijn de erwtjes iets uitgedroogd en zien ze er wat dof uit? Dan kan dat betekenen dat de plant wat water nodig heeft. Vergis je niet: controleer ook altijd even de potgrond en til de containerpot uit de sierpot. Is de onderkant nat? Geef dan zeker geen water. Als de wortels te veel water krijgen, sterven ze af en kan de plant er ook verdroogd uit zien.
Als de erwtjes er een beetje snotterig uitzien, gerimpeld en vervormd, dan heb je de plant te veel water gegeven en is hij verdronken. Ze voelen ook een beetje papperig aan. Om de plant te redden, kun je hem verpotten in droge potgrond. Of je zoekt de gezonde stengels op en stekt de plant.
Merk je dat je veel moeite hebt om de plant droog te houden? Overweeg dan om cactusgrond te gebruiken, of potgrond met gewoon zand te mengen. Dan houdt de grond minder vocht vast.
Erwtenplantje stekken
Het is niet erg moeilijk om de erwtenplant te stekken. Je knipt een stengeltje af en zet dat op water. Let erop dat je een schoon mesje of een schone schaar gebruikt! De stengeltjes zijn aardig gevoelig. Ook is het slim om wat erwtjes aan de onderkant (waar je geknipt hebt) te verwijderen. Vervolgens zet je stengel op een vaasje of potje met water, om er worteltjes aan te groeien. Zorg dat de overgebleven erwtjes niet in het water komen, want dan gaan ze rotten.
Als er wat wortels aan de stengel zijn gegroeid, kun je ze in een potje met potgrond zetten. Ik heb gemerkt dat het ’t beste werkt om de stengeltjes vanuit het water in een klein potje te zetten. Ik denk dat dit komt omdat de grond in een klein potje sneller opdroogt.
Overigens zou je de stengels ook meteen in de grond moeten kunnen zetten, maar ik merk dat dat bij mij niet goed werkt.
De beste tijd om te stekken is vanaf het voorjaar, als het langer licht begint te worden. Je kunt als periode aanhouden: maart tot en met juni.
De plant breder laten groeien
Als de plant lang groeit, kun je hem ‘snoeien’ om hem in te korten. Houd er rekening mee dat de plant zich vertakt op de plek waar je een stengel afknipt. Daarom kun je dit ook goed inzetten om de plant breder te laten groeien. En de takjes die je afknipt, kun je als stekjes behandelen.
Wat vind jij van het erwtenplantje?
21 Comments
Bijna 50 jaar geleden bleek het al ideaal voor beginnende kamerbewoners. Leuk verkoop je ze ook?
Beantwoorden
Hoi Trijnie, inderdaad is het weer zo’n ‘oude’ kamerplant die helemaal terug is! We zijn ze op dit moment aan het kweken, en hopen ze in de zomer te kunnen verkopen 🙂 Groetjes van Albert Jan en Linda
Beantwoorden
leuk en ze zien er heel gezellig uit !!
Beantwoorden
Dank je wel voor je reactie, Heleen! Gezellig is een perfect woord voor deze plant 🙂
Beantwoorden
Kun je ook stekken door de bolletjes op potgrond te leggen?
Mijn zus heeft zo’n plant en had mij eens drie bolletjes gegeven, maar het werd niks. ☹️Beantwoorden
Hoi Floortje, wij hebben het nooit geprobeerd met alleen de erwtjes. Wij stekken deze plant altijd door een een steeltje met bolletjes eraan te stekken. Of jouw manier zou werken, durven we dus ook niet te zeggen. Groetjes, Linda en Albert Jan
Beantwoorden
Hallo Linda
Ik ben een fervente verzamelaar van vetplanten .
Ik ben dolblij eindelijk een Nederlandstalige uitleg te vInden.
Bedankt hiervoor , ik zal je zeker nog wel is nodig hebben.
LieveBeantwoorden
Hoi Lieve, wat leuk dat je een berichtje achterlaat! Fijn om te lezen dat je er zo blij mee bent. Veel plezier met je planten!
Beantwoorden
Ooit een afgevallen bolletje meegenomen uit een plantenzaak. Thuis in potgrond gestoken. Het duurde wel even maar het groeide.
Nu verwondert het mij hier te lezen dat het weinig water moet hebben. Ik gaf namelijk langer dan een jaar om de twee dagen een scheutje water. Daarbij zag het plantje er super goed uit. Door omstandigheden een tweetal weken geen water gegeven en nu sterft het af.Hoi Mia, het ligt natuurlijk ook erg aan de omstandigheden waarin het plantje staat. Een grote pot droogt langzamer uit dan een klein potje, een pot in de vensterbank droogt ook sneller uit, et cetera.
Beantwoorden
leuk en ga m, weer proberen te laten groeien heb hem denk ik te vaaki water gegeven weet nou hoe het moet
Beantwoorden
Leuk om te lezen, Anne! Veel succes.
Beantwoorden
Deze informatie komt als geroepen. Ik heb net zo’n erwtenplantje geërfd van mijn dochter maar ik denk dat ze wat te enthousiast was bij het water geven. Dus nu heb ik alle verdorde takjes weggehaald en ga ik proberen de, nog min of meer, gezonde steeltjes te stekken en daarna in 1 veel lagere pot, met nieuwe potgrond te planten. Ik ben benieuwd wat het resultaat gaat worden.
Beantwoorden
Hoi Bernadette, leuk om te lezen dat je je best gaat doen voor de plant! Overweeg zeker om cactusgrond te gebruiken of om je potgrond te mengen met gewoon zand. Succes!
Beantwoorden
Ik haal straks een stekje variegata op. Bedankt voor de informatie! 🙂
Beantwoorden
Veel plezier met je plant, Tamara!
Beantwoorden
Als die van mij te lang wordt, laat ik de stengel gewoon heel, maar leg ik het bovenste stuk stengel op de potgrond (zodat die minder “uitsteekt”). Er komen dan nieuwe wortels, en nieuwe vertakkingen! Je hebt dan dus een vollere pant, maar geen afgeknipte uiteindes (naar mijn idee duurt het ook langer voordat het na afknippen weer gaat groeien).
Ook een life-saver voor deze plant: heel veel licht.
Beantwoorden
Goede tip, Jette! En inderdaad, deze plant heeft veel licht nodig. Groetjes, Albert Jan en Linda
Beantwoorden
Hallo,
Ik heb ook zo’n leuk erwtenplantje sinds een maand of 2. Het plantje heeft wat langere stengeltjes, waardoor die leuk naar beneden hangen. Maar….. als ik nu bovenop het plantje kijk. Zie ik daar geen blij plantje. Bruine verdorde takjes en weinig erwtjes. Dit is ook de plek waar ik hem water geef. Iemand nog tips?
Beantwoorden
Hoi Saskia, dat komt wel vaker voor, dat delen van de erwtenplant wat dor zijn. Ik heb het gevoel dat dit ook goed met de luchtvochtigheid te maken kan hebben. Staat de plant dicht bij een warmtebron? Groeten, Linda
Beantwoorden
Bij mij komen nu lange stengels met kleine bloemknoppen. Soort madeliefje.
MakkelijknplNtje. Staat voor het raam op het oosten.Beantwoorden
Leave a Comment
Categorieën
- Binnen
- Buiten
- Groentetuin
- Inspiratie
Populairst in onze webshop
- E-book: Tomaten - van zaaien tot oogsten€4,99 inclusief btw
Tags
aprilaugustusbloembollenbloemschikkenbomenborderdecemberdroogteeenjarigfebruarigazongereedschaphalfschaduwhegherfsthortensiajanuarijulijunikamerplantkaskerstkuipplantenlentemaartmeimestnovemberoktoberrozenschaduwseptembersnoeienstekkentomatenvaste plantenverzorgingvijvervolle zonvorstwater gevenwinterzaaienziektezomer